Het is niet alleen mogelijk om via een kabel verbinding met het internet te maken, je kan namelijk ook draadloos verbinding maken met het internet. Deze draadloze verbinding kan tot stand komen bij jou thuis, buiten het huis, openbare plekken op school of op werk. In principe overal tegenwoordig, dit noemen we Wifi. Wat is het en hoe werkt dit?
Hoe werkt Wifi?
Om een draadloze netwerkverbinding te krijgen wordt er gebruik gemaakt van radiosignalen. Deze radiosignalen hebben de mogelijkheid om gegevens te verzenden en te ontvangen. Een Wifi-verbinding wordt mogelijk gemaakt door een draadloze router die het signaal ontvangt (via een kabel) en dit omzet. Vervolgens hebben verschillende apparaten de mogelijkheid om verbinding te maken met deze WiFi-verbinding, namelijk smartphones, laptops, tablets en smart-home apparaten.
Wat zijn de voordelen van een WiFi-verbinding?
Een draadloze internetverbinding heeft verschillende voordelen, namelijk:
- Met een WiFi-verbinding is het gemakkelijk om andere apparaten te verbinden met het internet. In tegenstelling tot een bekabelde verbinding kan de gebruiker verplaatsen, overal binnen het bereik van de router;
- Een WiFi-verbinding is enorm flexibel, er kunnen namelijk meerdere apparaten tegelijk verbinding maken. Dit is een handige functie voor bijvoorbeeld huishoudens, maar ook werkplekken;
- Het is makkelijk om een WiFi-verbinding uit te breiden door acces points toe te voegen.
Kan ik gamen met een Wifi-verbinding?
Het is ook mogelijk om te gamen met een Wifi-verbinding, het is wel belangrijk om een aantal aspecten in de gaten te houden, namelijk:
- Het is belangrijk dat je een stabiele internet verbinding hebt en dat de latency zo laag mogelijk is;
- Natuurlijk is een internetverbinding die snel genoeg is ook van belang.
Hoe behaal je deze aspecten? Daar heb je een goede (gaming)router voor nodig. Er zijn allerlei verschillende routers waar je uit kan kiezen, met verschillende Wifi-standaarden en protocollen.
Wat betekenen alle Wifi-standaarden?
Een router is te verkrijgen met verschillende Wifi-standaarden en elke standaard heeft andere specificaties. In sommige gevallen is het zo dat een router meerdere Wifi-standaarden ondersteunt en hierdoor ligt de compatibiliteit van de router hoger.
802.11b
Dit is de oudste Wifi-standaard en bestaat al sinds 1999. Deze standaard heeft een maximale snelheid van 11 Mbps en werkt op een frequentie van 2,4 Ghz.
BEKIJK802.11a
Deze Wifi-standaard werkt op een frequentie van 5 Ghz en biedt hogere snelheden, namelijk tot 54 Mbps. Met deze extra snelheden lever je wel in op het totale bereik.
BEKIJK802.11g
Deze standaard werkt op een 2,4 Ghz frequentie en biedt snelheden tot 54 Mbps.
BEKIJK802.11n
Deze standaard wordt Wifi-4 genoemd. Deze werkt op zowel een frequentie van 2,4 en 5 Ghz en levert snelheden tot 600 Mbps dankzij MIMO (Multiple Input Multiple Output technologie.
BEKIJK802.11ac
Dit is Wifi-5 en werkt alleen op een 5 Ghz frequentie en kan snelheden tot enkele gigabits per seconde halen. Deze Wifi-standaard maakt gebruikt van bredere kanalen en een meer geavanceerde MIMO techniek dan de voorganger.
BEKIJK802.11ax
Dit is Wifi-6 en is ontworpen om hoge snelheden te behalen en goede prestaties in drukke omgevingen. Deze Wifi-standaard maakt gebruik van OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) en MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output) en heeft verminderde latency.
BEKIJK802.11ay
Dit is Wifi-6 en werkt op een frequentie van 60 Ghz en behaalt nog hogere snelheden dan de voorgaande Wifi-standaarden, namelijk tot meerdere gigabits per seconde.
802.11be
Dit is op het moment de nieuwste Wifi-standaard, namelijk Wifi-7. Deze Wifi-standaard werkt op drie frequenties, namelijk 2,4 Ghz, 5 Ghz en 6 Ghz. Deze Wifi-standaard bereikt snelheden van meerdere gigabits per seconde en werkt met verbeterde technologieën, zoals OFDMA en MU-MIMO.
BEKIJKWat betekenen Wifi frequenties?
Er zijn in totaal drie verschillende Wifi frequenties waar routers op kunnen werken. Op deze frequenties zenden de routers via radiosignalen alle data uit om een verbinding met het internet te realiseren. Wat betekenen deze verschillende frequenties?
2,4 Ghz frequentieband
Dit is de meeste gebruikte frequentie voor een Wifi-router en breder bereik dan hogere wifi-frequenties. Dit is handig om het signaal zo groot mogelijk te maken, echter is het wel dat deze frequentie gevoeliger is voor verstoringen van apparaten die op dezelfde frequentie zitten. Met deze frequentieband kunnen snelheden tot 300 Mbps worden behaald, afhankelijk van de Wifi-router.
BEKIJK5 Ghz frequentieband
Deze hogere frequentieband haalt hogere snelheden, maar heeft minder bereik dan een 2,4 Ghz frequentieband. Deze frequentie heeft ook meer moeite met het doordingen van obstakels, zoals bijvoorbeeld muren. Als je in een omgeving werkt waar veel draadloze apparaten zijn, kan het wel handig zijn. Deze frequentie heeft namelijk minder last van interferentie. Veel Wifi-routers hebben een dual-band optie, waardoor je gebruik kan maken van zowel 2,4 Ghz als 5 Ghz. Een frequentieband van 5 Ghz kan snelheden halen tot 1 gigabit per seconde, afhankelijk van de Wifi-router.
BEKIJK6 Ghz frequentieband
Dit is een nieuwere frequentieband en wordt gebruikt bij het nieuwe Wifi-7. Deze frequentieband heeft een aanzienlijk kleiner bereik maar biedt hogere snelheden dan alle voorgangers. Deze frequentieband werkt ook erg goed in ruimtes met veel draadloze apparaten. De verwachting is dat deze frequentieband snelheden tot wel enkele gigabits per seconde kan halen, afhankelijk van de Wifi-router.
BEKIJKWelke Wifi beveiligingen zijn er?
Er zijn verschillende beveiligingssleutels waar een Wifi-router gebruik van kan maken. Dit noemen we beveiligingsprotocollen en zijn van belang om je privacy te waarborgen. Laten we een kijkje nemen naar de verschillende protocollen en wat deze betekenen.
WEP (Wired Equivalent Privacy)
Dit is een van de eerste beveilingingsprotocollen voor Wifi-netwerken. Dit protocol maakt gebruik van gedeelde sleutels om gegevens te beveiligen. Dit is echter niet geheel veilig, omdat het gevoelig is voor data-leaks.
WPA (Wifi Protected Access)
Ter verbetering van WEP kwam het WPA-protocol. Dit protocol maakt gebruik van dynamische sleutels en verbeterde technieken om gegevens te beveiligen. Van het WPA-protocol zijn er verschillende versies, zoals WPA, WPA2 en WPA3 en elke versie is een verbeterde versie van die daarvoor.
WPA2 (Wifi Protected Acces 2)
Dit is een verbeterde versie van WPA2 en is op het moment een van de meest gebruikte beveiligingsprotocol. Dit protocol maakt gebruik van AES (Advanced Encryption Standard) en biedt sterke bescherming tegen aanvallen of inbreuken.
WPA3 (Wifi Protected Acces 3)
Dit is de nieuwste versie van het WPA protocol en biedt nog betere beveiligingsfuncties, waaronder de mogelijkheid om elk apparaat wat verbinding maakt met het netwerk een eigen versleuteling te geven. Dit is een goede bescherming tegen grote aanvallen en goed voor openbare netwerken.
802.1X/EAP (Extensible Authentication Protocol)
Dit protocol wordt vooral gebruikt in zakelijke omgevingen en is een geavanceerde manier voor het versleutelen van gegevens. Dit protocol maakt gebruik van een RADIUS-server voor de authenticatie en biedt een gedetailleerde controle over wie toegang heeft toch het netwerk.